Tårtor och cheesecakes

Restaurant Art - Chocolate cake with flowers by Elena Elisseeva

 

Enkel födelsedagstårta

Tårtbotten:

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

1 dl kokande vatten

1-1,5 tsk bakpulver

1-2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt

Tillsätt sedan de torra ingredienserna, rör om.

Tillsätt det kokande vattnet.

Häll smeten i smord och bröad form.

Ugn: 175 grader ca 45 minuter.

 

Dela botten i 3 delar.

Bred vaniljkräm på ena delen  och tex mosade bär och grädde eller mosad banan och grädde på den andra.

Garnera sedan med grädde och valfria bär, frukter, choklad mm 

 

Ove Lindfors

Cheesecake med kladdkaksbotten   

 
Kladdkaksbotten;
100 gr smält smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 ägg
 
Smörj och bröa en form med löstagbarkant, 24 el. 28 cm.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och häll i det smälta smöret när det svalnat och rör om.
Tillsätt äggen och rör om. Obs! Använd inte elvisp
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca. 12 minuter.
Den stelnar ytterligare den den svalnat. Låt kakan kallna helt
men ta den inte ur formen.
 
Cheesecakefyllningen:
200 gr philadelphia eller annan färskost
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vispgrädde
2-3 dl mosade jordgubbar eller annan valfri frukt
 
Dela på äggen och vispa vitorna till hårt skum i en bunke.
Vispa grädden ganska hårt i en annan bunke.
Vispa äggulorna, socker, vaniljsocker och osten till en slät smet.
Vänd ner grädden försiktigt.
Vänd ner bären. Sist rör man ner äggvitorna mycket försiktigt.
Häll smeten i formen.
Frys minst 4 timmar.
Ta fram cheesecaken ca. 20 minuter innan servering.
Garnera med bär och ev. riven choklad eller servera det som tillbehör.