Skaldjur
Rebeccas kräftsoppa
Grovriv 2 st morötter eller 4 små
hacka eller pressa 1 vitlöksklyfta om man vill ha det
fräs detta i 2 msk smör,
pudra över 2 msk mjöl och
häll på 1 l vatten och
2 fiskbuljongtärningar
låt sjuda i 10-15 minuter.
Tillsätt 1 ask 400 gr kräftost och
2,5 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche och
värm under omrörning tills allt smält samman till en mustig soppa.
Krydda efter behag med salt och lite svartpeppar och tillsätt rikligt med hackad dill och gärna en nypa cayennepeppar.
Tillsätt 1 burk kräftstjärtar utan spad precis innan servering och låt dem bli varma.
Ännu godare blir soppan om man även tillsätter räkor MUMS!!!!
RÄKOR I KOKOSMJÖLK ala Anette
2 kg räkor + 0,5 kg stora räkor
1 påse Vietnamese wok
riven ingefära+riven vitlök
2 burkar kokosmjölk+2dl grädde
curry, garam masala, salt, sweet chilisås, mango chutney, 0,5 buljongtärning
Fräs Vietnamese wok och vitlök och ingefära. Krydda med curry o garam masala och andra kryddor, lite sweet chilisås och mango chutney. Låt det fräsa en stund och häll sedan på 2 burkar kokosmjölk och grädde och låt puttra ca 5 minuter. Smaka av. Stek de stora räkorna i olja och vitlök och salta lite lägg i dom och resten av räkorna och låt dem bli varma, men koka dem ej!! då blir de sega, Serverades med ris
Skaldjurscheesecake
8 bitar
Botten:
-
75 g smör
-
200 g kavring
Fyllning:
-
500 g räkor med skal
-
100 g kräftstjärtar, avrunnen vikt (eller 100 gr klippt rökt lax)
-
1 liten rödlök
-
400 g rumsvarm philadelphiaost
-
2 dl crème fraiche
-
salt
Till garnering:
-
cirka 100 g löjrom
-
citron
-
dill
-
Smält smöret och låt det svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop med brödsmulorna.
-
Häll över brödsmulorna i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över bottnen och en bit upp på kanten. Låt formen stå minst 1 timme i kylen.
-
Skala räkorna. Grovhacka räkor och kräftstjärtar. Skala och hacka löken. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt.
-
Bred fyllningen över bottnen. Täck över med platsfolie och låt tårtan stå i kylen minst 4 timmar.
-
Om löjrommen varit fryst, låt den rinna av genom en sil så blir den fastare i konsistensen.
-
Garnera tårtan vid servering med tex räkor, löjrom, citron och dill.