Matbröd

4 rustika baguetter
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1 tsk olja
2,5 dl fiberhavregryn
10-11 dl vetemjöl
1 dl rivna morötter (kan uteslutas)
drygt 1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)
Rör allt eller kör i beredare bara ett par minuter. Degen blir ganska lös.
Låt jäsa 1-2 timmar.
Häll sedan ut degen på mjölat bakbord.
Knåda den inte utan dela den bara i 4 delar och fös ihop den till vridna baguetter och lägg på plåt.
ugn 260 grader 15 minuter + 150 grader 10-15 minuter.
Mitt långpannebröd
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
5 dl havregryn
2 msk flytande honung
50 gr jäst
8 dl vetemjöl
1/2 -1 riven morot
1,5 tsk salt
Värm mjölken ihop med oljan till ca 40 grader.
Lägg havregrynen i en bunke och häll över mjölkblandningen och låt svälla ca. 10 minuter.
Tillsätt jästen, saltet och honungen och rör tills jästen smält.
Blanda i mjölet och moroten. Degen är ganska lös.
Arbeta den i maskin 3 minuter eller för hand ca 10 minuter.
Strö över mjöl och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
Arbeta ihop degen och tryck ut den med mjölad hand i en
långpanna (30x40 cm).
Skär degen i rutor dock ej för djupt och nagga dem lite med en gaffel.
Jäs ytterligare 30 minuter.
Pensla med lite mjölk och strö på havregryn.
Baka i mitten av ugnen ca. 15 minuter på 225 grader.