Matbröd

Featured Art - Home made by Tom Gowanlock

4 rustika baguetter

 

25 g jäst

5 dl ljummet vatten

2 tsk salt

1 msk honung

1 tsk olja

2,5 dl fiberhavregryn

10-11 dl vetemjöl

1 dl rivna morötter (kan uteslutas)

drygt 1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)

 

 

Rör allt eller kör i beredare bara ett par minuter. Degen blir ganska lös.

Låt jäsa 1-2 timmar.

 

Häll sedan ut degen på mjölat bakbord.

Knåda den inte utan dela den bara i 4 delar och fös ihop den till vridna baguetter och lägg på plåt.

ugn 260 grader 15 minuter + 150 grader 10-15 minuter.

 

 

 

Mitt långpannebröd

6 dl mjölk

2 msk rapsolja

5 dl havregryn

2 msk flytande honung

50 gr jäst

8 dl vetemjöl

1/2 -1 riven morot

1,5 tsk salt

Värm mjölken ihop med oljan till ca 40 grader.

Lägg havregrynen i en bunke och häll över mjölkblandningen och låt svälla ca. 10 minuter.

Tillsätt jästen, saltet och honungen och rör tills jästen smält.

Blanda i mjölet och moroten. Degen är ganska lös.

Arbeta den i maskin 3 minuter eller för hand ca 10 minuter.

Strö över mjöl och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.

Arbeta ihop degen och tryck ut den med mjölad hand i en 

långpanna (30x40 cm).

Skär degen i rutor dock ej för djupt och nagga dem lite med en gaffel.

Jäs ytterligare 30 minuter.

Pensla med lite mjölk och strö på havregryn.

Baka i mitten av ugnen ca. 15 minuter på 225 grader.