Pasta och pastarätter

PASTA HEMLAGAD

 

1 ägg per 100 gr durumvetemjöl (det ger ungefär 1 portion)

 

Gör en vulkan och ett stort hål i mitten att knäcka äggen i + en nypa salt

 

Ta en gaffel och börja inifrån att få ihop degen, knåda den för hand tills den är som modellera

 

Slå in den i plastfolie o låt den vila ca 30 minuter OBS! Ej i kylen

 

Ta ytterst lite mjöl på bakbordet

 

Kavla degen till ca 2 spelkorts tjocklek eller använd en pastamaskin

 

Gör valfri pastasort

 

Strö polenta (INTE mjöl, det klibbar) på ett fat lägg på pastan att torka en stund

 

 

tagliatelle: klappa in ytterst lite mjöl på degen och vik den längs med och skär strimlor, vik upp o lägg till torkning

 

lasagneplattor

 

linguine: skär man smalt rakt över mm

 

papardelle: skärs rakt över i 2,5 cm remsor passar bäst till köttfärssås