Pasta och pastarätter
PASTA HEMLAGAD
1 ägg per 100 gr durumvetemjöl (det ger ungefär 1 portion)
Gör en vulkan och ett stort hål i mitten att knäcka äggen i + en nypa salt
Ta en gaffel och börja inifrån att få ihop degen, knåda den för hand tills den är som modellera
Slå in den i plastfolie o låt den vila ca 30 minuter OBS! Ej i kylen
Ta ytterst lite mjöl på bakbordet
Kavla degen till ca 2 spelkorts tjocklek eller använd en pastamaskin
Gör valfri pastasort
Strö polenta (INTE mjöl, det klibbar) på ett fat lägg på pastan att torka en stund
tagliatelle: klappa in ytterst lite mjöl på degen och vik den längs med och skär strimlor, vik upp o lägg till torkning
lasagneplattor
linguine: skär man smalt rakt över mm
papardelle: skärs rakt över i 2,5 cm remsor passar bäst till köttfärssås